Hoe gevaarlijk zijn vlambogen bij zonnepanelen?

Zonnepanelen wekken stroom op en leveren hierdoor spanning. Deze stroom loopt door de bekabeling vanaf het 1e paneel naar het laatste paneel om vervolgens samen te komen in een omvormer. Als voorbeeld: een zonnepaneel anno 2022 heeft een vermogen van ongeveer 390 Wp en 35 volt spanning. Een gemiddeld huishouden in Nederland heeft 12 zonnepanelen die samen goed zijn voor zo’n 4700 watt aan vermogen. Zelfs met dit kleine systeem komt er al een behoorlijke spanning vrij. Hierdoor moeten we veiligheid en brandgevaar bij PV-systemen altijd serieus nemen. Vlambogen kunnen zorgen voor kortsluiting, gesmolten stekkers en zelfs brand. We nemen je hieronder verder mee in de oorzaak van vlambogen en hoe ze te voorkomen zijn.

vlamboog zonnepanelen mc4 connector

Wat is de oorzaak van vlambogen?

De oorzaak van een vlamboog is vaak een niet deugdelijk gemonteerde stekker, een defecte kabel of het gebruik van verschillende merken stekkers door elkaar. Over het algemeen zijn PV-systemen goed ontworpen tegen brandgevaar. Een paneel of omvormer vlieg niet spontaan in de fik. De zwakke plekken van een systeem zijn vaak de stekkers en (verleng-)kabels van strings, panelen en omvormers. De strings worden gekoppeld door middel van connectoren om de opgewekte stroom te verwerken en richting de omvormer te sturen. Deze zogeheten MC4-connectoren zijn de zwakste schakel in het circuit. Gelukkig komt brand niet vaak voor bij zonne-energiesystemen, maar iedere brand is er natuurlijk een te veel.

Hoe vlambogen te voorkomen?

1. Laat systemen inspecteren

Vlambogen en brand kunnen voorkomen worden door gebruik van de juiste producten en een correcte manier van monteren. De stekkers worden door de installateur namelijk niet altijd deugdelijk gemonteerd, met risico op brand als gevolg. Zeker weten dat een systeem brandveilig is? Laat een zonne-energiesysteem inspecteren. Met de inspectie controleert de inspecteur op de veiligheid, de montage en de werking van het systeem.

2. Gebruik hetzelfde merk

Gebruik MC4 stekkers van hetzelfde merk. Zo weet je zeker dat de gebruikte stekkers compatible zijn met elkaar en goed aansluiten. Het gebruik van verschillende merken MC4 connectoren kan zorgen voor problemen. De verschillende merken sluiten namelijk niet altijd goed aan op elkaar waardoor de kans op een vlamboog toeneemt.

3. Veilige producten

Tot slot zijn er ook producten waarmee brandgevaar voor zonne-energiesystemen enorm worden verkleind. Bijvoorbeeld het gebruik van micro-omvormers achter de panelen in plaats van een traditionele stringomvormer. Hiermee wordt de spanning en het vermogen direct achter het zonnepaneel afzonderlijk gemaakt. Zo zitten de panelen niet samen in een string en is de spanning veel lager. Een veilige methode om brandgevaar te voorkomen.

Conclusie? Vlambogen zijn gevaarlijk, ze kunnen brand veroorzaken en je wilt ze altijd voorkomen. Als een systeem deugdelijk is gemonteerd en de juiste producten zijn gebruikt is er een erg kleine kans op een vlamboog. Toch kan het in de praktijk voorkomen. Zeker zijn van een veilig systeem? Laat onze inspecteurs een inspectie uitvoeren aan jouw zonne-energiesysteem en wek met een gerust gevoel duurzame energie op.

Onze recente berichten: