Zo maak je jouw zonnepanelen winterklaar: 4 tips.
De temperaturen zakken weer en de dagen worden korter: winter is coming. Hoe zorg je ervoor dat zonnepanelen de winter goed doorkomen en zoveel mogelijk energie opwekken in de donkere dagen? We geven je 4 tips om jouw systeem helemaal klaar te maken voor de winter.
1 – Controleer of jouw zonnepanelen nog goed vastzitten
Dit klinkt natuurlijk heel logisch maar we zien ieder jaar wel weer gevallen waarbij zonnepanelen verschuiven of helemaal van het dak afwaaien. In de herfst en de winter kunnen zonnepanelen veel te verduren krijgen. Denk aan harde wind, hagel, regenbuien en sneeuw. Check of jouw zonnepanelen nog stevig vastliggen en correct zijn gemonteerd. Het komt nog wel eens voor dat de paneelklemmen niet goed zijn vastgemaakt of loslaten. Hoe ouder een zonne-energiesysteem is, hoe meer kans op onderdelen die verschuiven of los zitten. Kan je zelf niet of niet veilig jouw zonnepanelen bekijken? Wij helpen je graag! Plan deze maand nog een inspectie in en laat het door een professional uitvoeren. Bekijk onze inspecties.
2 – Bekijk de bekabeling en connectoren
Vocht en connectoren zijn geen vrienden. In het najaar is het koud en vochtig, hierdoor worden problemen met bekabeling sneller zichtbaar. Liggen er connectoren op het dak in het water of zijn sommige connectoren niet goed gemonteerd? Dan zie je dat met vochtig weer sneller omdat dit een foutmelding veroorzaakt. In de herfst en de winter zijn er hierdoor meer systemen die in storing staan dan in de zomer. Houdt de omvormer of jouw monitoringsplatform in de gaten om een foutmelding meteen op te merken. Controleer of alle bekabeling correct is opgebonden en aangesloten om deze storingen te voorkomen en jouw systeem winterklaar te maken.
3 – Verwijder sneeuw en vorst
Als de temperaturen onder 0 komen, is er kans op vorst en sneeuw. Bij een zachte winter zal de sneeuw niet lang blijven liggen en smelt het na een aantal dagen weer. Maar wanneer de koude temperaturen langer aanhouden kan sneeuw lang blijven liggen. Wat te doen bij sneeuw op je zonnepanelen? Sneeuw kan je dan het beste verwijderen van de zonnepanelen. Pas tijdens het verwijderen van sneeuw goed op de veiligheid en beschadiging van panelen. Met de koude temperaturen presteren zonnepanelen zelfs beter omdat alle onderdelen zo niet oververhit raken. Het welbekende ‘Kaiserwetter’ met veel zon en lage temperaturen is ideaal voor zonnepanelen.
4 – Monitoring Zonne-energiesysteem
Om in de winter jouw systeem goed in de gaten te houden kan je het beste de prestaties monitoren. Vaak heeft de omvormer fabrikant een platform waarop je alle live gegevens van het zonne-energiesysteem kan zien. Hou ook vooral in de winter de omvormer zelf in de gaten. Zoals je nu weet komen er in het najaar meer storingen voor, die zijn vaak af te lezen op de display van de omvormer. Nog geen monitoring of laat je het graag over aan ons? Ook daar kunnen we je bij helpen. Met ons monitoringsplatform kan je 24/7 online jouw zonne-energiesysteem bekijken. En met ons serviceabonnement nemen wij de monitoring zelfs helemaal over. We waarschuwen je als er een storing voordoet, zo kunnen we direct in actie komen. Lees meer over serviceabonnementen.
Onze recente berichten:
Aarden/vereffenen van Zonnepanelen
Wat is aarden/vereffenen? Een vereffening is de verbinding tussen twee metalen delen in een insta [...]
Vlambogen bij zonnepanelen
Hoe gevaarlijk zijn vlambogen bij zonnepanelen? Zonnepanelen wekken stroom op en leveren hierdoor [...]
PV Care is SCIOS gecertificeerd.
SCIOS-certificatie voor PV Care. Het is tijd voor taart! Want we zijn volledig SCIOS gecertificee [...]